Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΑΓ.ΣΩΤΗΡΑ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΡΟΜ


ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡOM

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΡΟΜ
ΑΓ.ΣΩΤΗΡΑ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Εθνικής Αντιστάσεως 50, T.K. 13451- Ζεφύρι
Τηλ & Fax: 210-2486170
e-mail: www.zefyri@klimaka.org.gr
www.klimaka.org.gr


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η καταγραφή του πληθυσμού Ρομ στον καταυλισμό του Αγ. Σωτήρα Αχαρνών αποτελεί μέρος μιας διευρυμένης προσπάθειας καταγραφής των αναγκών του εν λόγω πληθυσμού σε όμορες περιοχές λειτουργίας του Κ.Η.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει καταγραφή στις περιοχές Σαράντα Μαρτύρων Αχαρνών και Αγ. Δημήτριος Α. Λιοσίων.

Η καταγραφή επιτρέπει πρωτογενώς την αμφίδρομη ενημέρωση δηλ. από πλευράς του πληθυσμού της λειτουργίας και των υπηρεσιών του Κ.Η.και από πλευράς Κ.Η. την επικαιροποίηση των συνθηκών ζωής των Ρομ της συγκεκριμένης περιοχής.
Δευτερογενώς, επιτρέπει την αξιολόγηση και τη διατύπωση προτάσεων αντιμετώπισης και ανάπτυξης.
Στην καταγραφή συμμετείχε ο Καλαμιώτης Πέτρος, επωφελούμενος του Κ.Η. ως κοινωνικός διαμεσολαβητής.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε στις 23/06/08 στο πλαίσιο προσωπικών συνεντεύξεων χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο ομαδοποιημένο στις εξής ενότητες:

(α) Προσωπικά στοιχεία
(β) Στοιχεία οικογενειακού περιβάλλοντος
(γ) Νομιμοποιητικά έγγραφα
(δ) Επάγγελμα-Οικονομικοί πόροι
(ε) Ασφάλιση
(στ) Εμβολιασμοί τέκνων
(ζ) Γραμματικές γνώσεις-Σχολική φοίτηση
(η) Κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας
(θ) Στοιχεία κατοικίας
(ι) Εκφρασμένα αιτήματα προς το Κ.Η.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

O καταυλισμός βρίσκεται στο Δήμο Αχαρνών και κατοικείται περίπου από 30-35 οικογένειες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών διαμένει σε μονοκατοικίες. Σε ορισμένα σημεία ο χώρος περιβάλλεται από λιμνάζοντα νερά και σωρούς σκουπιδιών. Ο κεντρικός δρόμος και παράδρομοι είναι ασφαλτοστρωμένοι.
Στο εσωτερικό του καταυλισμού, λειτουργεί μίνι-μάρκετ ιδιοκτησίας Ρομ κατοίκου της περιοχής και κέντρο αναψυχής υπό την ιδιοκτησία του Μήτρου Δημήτρη, Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομ Αχαρνών.
Στο τέλος της καταγραφής, πραγματοποιήθηκε γνωριμία και σύντομη ενημέρωση για την Κλίμακα και το Κ.Η. στον Πρόεδρο κ. Μήτρου. Ο τελευταίος μας ενημέρωσε ότι στον καταυλισμό έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις από κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας και των Γιατρών του Κόσμου για εμβολιασμό των παιδιών του καταυλισμού.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, σημειώνονται συχνά αστυνομικοί έλεγχοι με επακόλουθο τις συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μελών του καταυλισμού.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Πραγματοποιήθηκε καταγραφή σε 9 οικογένειες, σε ποσοστό περίπου 30% του εκτιμώμενου συνολικού αριθμού οικογενειών και συγκεντρώθηκαν τα εξής στοιχεία:
 Η υψηλότερη ηλικιακή ομάδα των γονέων είναι μεταξύ 31-40 ετών και ειδικότερα σε ποσοστό 44% για τους πατεράδες και 50% για τις μητέρες.
 Ισομερής είναι η κατανομή για όσους απέκτησαν μέχρι 2 παιδιά, από 3 εώς 4 και από 5 και άνω.
 Το 53 % των παιδιών είναι ηλικίας μέχρι 9 ετών
 Το 55 % έχει συνάψει χριστιανικό γάμο εκ των οποίων το 33% βρίσκεται σήμερα σε μονογονεϊκή κατάσταση είτε για λόγους χηρείας είτε λόγω διάστασης.
 Σε σχέση με το κράτος, καταγράφηκε ότι το 83 % των παιδιών του δείγματος έχουν βαπτιστεί, το 89% των αντρών διαθέτει ταυτότητα και αντίστοιχα το 78% των γυναικών και το 50% των παιδιών ηλικίας άνω των 13 ετών.
 Κανένας άρρεν δεν έχει ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και το 89% των οδηγών δεν έχει άδεια οδήγησης ΙΧ.
 Σε σχέση με τους οικονομικούς πόρους, το 56 % δηλώνει άνεργος και το 67 % των οικογενειών λαμβάνει κάποιο επίδομα όπως αποτυπώνεται αναλυτικά στο διάγραμμα 1. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1

 Το 39% των τέκνων δεν διαθέτει βιβλιάριο υγείας και το 65% των παιδιών χρήζει εμβολιαστικού ελέγχου όπως αναφέρθηκε από τους γονείς.
 Σε σχέση με τη σχολική φοίτηση , το 86% των παιδιών μέχρι 14 ετών, δεν έχει φοιτήσει ποτέ στο σχολείο και το υπόλοιπο 14% που παρακολούθησε κάποιες τάξεις, διέκοψε εξαιτίας μαθησιακών δυσκολιών.
 Το 22% αντιμετωπίζει ορθοπεδικό πρόβλημα υγείας που χρήζει παρακολούθησης και σε ίδιο ποσοστό χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
 Τέλος 3 οικογένειες έκφρασαν αίτημα προνοιακής φύσης και 2 οικογένειες απεξάρτησης μελών τους από τη χρήση ουσιών.


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αξιολογώντας τις παρούσες ανάγκες όπως καταγράφηκαν από την επίσκεψη στον καταυλισμό, σε πρώτη φάση προτείνονται τα εξής:
 Αξιοποίηση του κέντρου νεότητας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομ για ενημερωτικές συναντήσεις, προβολές ταινιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εμβολιασμούς παδιών και οργάνωσης μαθημάτων αλφαβητισμού.
 Ιατρικός έλεγχος ενηλίκων με δευτερογενή στόχο την παρακολούθηση όσων επιθυμούν ιατρική παρακολουθήση λόγω χρήσης ουσιών.
 Παροχή ευκαιριών επαγγελματικής ένταξης (σε δομές της Κλίμακα ή ευρύτερα) προωθώντας το παράδειγμα ως θετικό μοντέλο εντός του καταυλισμού αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αχαρνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου