Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Μελέτες & έρευνα http://ec.europa.eu/s

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μετρήσεις της κοινής γνώμης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε το 2006 δημοσκόπηση για τις διακρίσεις και την ανισότητα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των συμπεριφορών των Ευρωπαίων απέναντι στις εθνοτικές ομάδες της κοινωνίας. Συνέχεια στην έρευνα δόθηκε με ένα δεύτερο γύρο συνεντεύξεων το 2008, οι οποίες θέτοντας πιο συγκεκριμένα ερώτηματα, αποσκοπούσαν να εξακριβώσουν τις συμπεριφορές των Ευρωπαίων απέναντι στους Ρομ.

    Η έρευνα του 2006 κατέδειξε ότι το 77% των Ευρωπαίων θεωρούσαν ότι το να είναι κανείς Ρομ αποτελεί μειονέκτημα για την κοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα του 2008 περίπου το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων δεν θα αισθανόταν άνετα εάν είχε γείτονα Ρομ και η τάση αυτή είναι υψηλότερη απέναντι στους Ρομ από ό,τι απέναντι σε άτομα διαφορετικής εθνικής προέλευσης γενικότερα.
Η εμπειρία από τους Ρομ
 Η έρευνα EU-MIDIS (Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για της Μειονότητες και τις Διακρίσεις) η οποία διεξήχθη από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ρωτά ομάδες μεταναστών και εθνικές μειονοτικές ομάδες για τις εμπειρίες τους σχετικά με τις διακρίσεις και την εγκληματική θυματοποίηση στην καθημερινή τους ζωή.
  Τα «Δεδομένα σε Συγκεκριμένες Εκθέσεις» της EU-MIDIS στοχεύουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν διάφορες ομάδες: η πρώτη από αυτές τις εκθέσεις (δημοσιεύθηκε την άνοιξη του 2009) στοχεύει συγκεκριμένα στους Ρομ.
Η έρευνα κατέδειξε ότι ένας στους δύο Ρομ ερωτώμενους είχε υποστεί διάκριση τουλάχιστον μία φορά κατά τους προηγούμενους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ένας στους πέντε Ρομ ερωτώμενους είχε πέσει θύμα προσωπικών εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα τουλάχιστον μία φορά κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Πέραν της έρευνας ΕU-MIDIS, o Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγει συστηματικά έρευνες για διάφορα ζητήματα που αφορούν την ένταξη των Ρομ στην Ευρώπη.
Λοιπές έρευνες
 Διάφορες μελέτες έχουν διεξαχθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατ’ εντολή της σχετικά με την κατάσταση των Ρομ στην ΕΕ. Οι μελέτες αυτές περιλαμβάνουν:
Μελέτη της Επιτροπής για τις Εθνοτικές μειονότητες και τις γυναίκες Ρομ στην Ευρώπη: υπόθεση για την ισότητα των φύλων (Η έκθεση δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο 2008).
Μελέτη για τις Δραστηριότητες για τη Βελτίωση του Αντίκτυπου των Πολιτικών, Προγραμμάτων και Έργων που Στοχεύουν στην Κοινωνική Ένταξη και Κατάργηση των Διακρίσεων κατά των Ρομ στην ΕΕ ). (τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν το 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου