Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Δίκτυο ROM ..........


Μάιος 23, 2008   Λίγα Για το Δίκτυο ROM

Η ίδια η ύπα ρξη του Δικτύου RΟΜ και άλλων παρόμοιων φορέων «υποστήριξης» στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι η απόδειξη πως ακόμη και σήμερα ολόκληρες κοινωνικές ομάδες ζουν και κινούνται στο περιθώριο άλλων – κυρίαρχων - κοινωνιών, οι οποίες βρίσκονταισε ανώτερο οικονομικό, μορφωτικό, επαγγελματικό, οργανωτικό και τελικά ταξικo επίπεδο.  
   Η πραγματική εφαρμογή των πανανθρώπινων Αξιών της Ισότητας, της κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Ισοπολιτείας, του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, εξακολουθεί να αποτελεί μακρινό στόχο τόσο των οργανωμένων κοινωνιών όσο και των Θεσμών που τις υπηρετούν. Οι Έλληνες Τσιγγάνοι ζουν στον Ελλαδικό χώρο σίγουρα πάνω από 900 χρόνια. Το ίδιο σίγουρο όμως είναι ότι στο πέρασμα τόσων αιώνων εξακολουθούν να βιώνουν αυτό που ορίζεται ως «κοινωνικός αποκλεισμός».

Η διαιώνιση του προβλήματος του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης όμως, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία και εδραίωση επικίνδυνων προκαταλήψεων, απόψεων και συμπεριφορών ένθεν κα κείθεν.
Η τεράστια διαφορά στους δείκτες των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ κοινωνικών ομάδων που μοιράζονται τον ίδιο τόπο διαβίωσης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν δεν περιορισθεί – εξισορροπηθεί, τότε μοιραία θα επέλθει ρήξη και αναταραχή.
Για να επέλθει όμως εξισορρόπηση στο μέλλον, χρειάζονται άνισες κατανομές στο παρόν. Αυτό αποτελεί πλέον ένα πολιτικό «αξίωμα» το οποίο πρέπει άμεσα να γίνει αντιληπτό από όλους, Πολιτεία και Κοινωνία.
Τον ρόλο (του παράγοντα διαμόρφωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων και συνθηκών που εξασφαλίζουν την διατήρηση των κοινωνικών ισορροπιών) οφείλει να διαδραματίζει το συντεταγμένο Κράτος, δηλαδή το σύνολο των θεσμών και των μηχανισμών που το αποτελούν.
Η εξαθλιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν στις αρχές του 21ου αιώνα συνάνθρωποί μας Τσιγγάνοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ βεβαίως και είναι υπόθεση όλων, αλλά κυρίως πρέπει να προβληματίζει και να ανησυχεί τους Θεσμούς εκείνους που έχουν ταχθεί στην Υπηρεσία της κοινωνίας και στην εφαρμογή και εξάπλωση όλων εκείνων των Αξιών που αναφέραμε παραπάνω.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από αυτούς τους Θεσμούς που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία των κοινωνιών, έχοντας όμως ένα παραπάνω πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους Πολιτειακούς φορείς της Κεντρικής διοίκησης.
Είναι ο Θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του, γνωρίζοντας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της μικρής κοινωνίας την οποία Υπηρετεί, γι αυτό και μπορεί να προτείνει λύσεις που θα έχουν επιτυχία διότι θα έχουν σχεδιαστεί με βάση τις τοπικές κοινωνικές παραμέτρους, ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
Η μεταφορά πολλών νέων αρμοδιοτήτων που «πέρασαν» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του ν. 2218 του ΄94, έδωσε και θεσμικά τη δυνατότητα στους αιρετούς της, να καταστήσουν την κάθε Δημοτική Αρχή, ως τον βασικότερο διαμορφωτή των συνθηκών μέσα στις τοπικές κοινωνίες.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι η Κεντρική Διοίκηση (με τη δυσκαμψία που ανέκαθεν τη διέκρινε) ή δεν έκανε τίποτα, ή οι παρεμβάσεις της ήταν περιστασιακές, αποσπασματικές, αλληλοαναιρούμενες, γι΄ αυτό και αναποτελεσματικές, έκαναν αναγκαία την ίδρυση του ΔΙΚΤΥΟΥ ROM.
Το Δίκτυο ROM, ως γνήσιο γέννημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει Αρχές και Φιλοσοφία που είναι απολύτως ταυτισμένες με το ρόλο του Θεσμού ο οποίος έχει υποχρέωση και καθήκον να προχωράει ανοίγοντας δρόμους με κοινωνικές τομές και παρεμβάσεις αντί να παραμένει απλός θεατής των γεγονότων αποδεχόμενος στερεοτυπικά αδιέξοδα.
Το Δίκτυο ROM ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 με την στήριξη της Γεν. Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης (Γ.Γ.Λ.Ε.), της Γεν. Γραμματείας Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.) και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), ύστερα από την έκφραση της κατ΄ αρχήν συμφωνίας 21 Δήμων απ΄ όλη την Ελλάδα για την ίδρυσή του, στο πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο του Δικτύου που έγινε στις19 & 20 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Η «κανονική» πολιτική του λειτουργία ξεκίνησε τους πρώτους μήνες του 1996 και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (Ιούνιος΄96) κατέθεσε πρόταση που αφορούσε το οικιστικό πρόβλημα των Ελλήνων Τσιγγάνων, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλλε στη διαμόρφωση του πρώτου Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής για τους Έλληνες Τσιγγάνους που εξαγγέλθηκε από την τότε Κυβέρνηση στις 12 Ιουλίου 1996.
Σήμερα, 13 χρόνια από την ίδρυσή του και έχοντας στο δυναμικό του 62 Δήμους μέλη από όλη την Ελλάδα, το Δίκτυο ROM αποτελεί την ενιαία έκφραση της Τ.Α. και αξιόπιστο συνομιλητή ή συνεργάτη για οποιονδήποτε ασχολείται και εμπλέκεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σχέση με τους Έλληνες Τσιγγάνους στη χώρα μας.
Ο συνεπής και υπεύθυνος πολιτικός λόγος που αρθρώνει το Δίκτυο όλα αυτά τα χρόνια, συνέβαλλε στην αναγνώριση και καταξίωση του ρόλου του, και στην κατάκτηση του δικαιώματος της συμμετοχής του σε ανώτατα όργανα σχεδιασμού Πολιτικής και κέντρα λήψης αποφάσεων για τους Έλληνες Τσιγγάνους.
Ένα παράδειγμα, η συμμετοχή του στη Διυπουργική Συντονιστική Επιτροπή (ανώτατη επιτροπή προγραμματισμού, συντονισμού και παρακολούθησης όλων των δράσεων για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων) που ιδρύθηκε το 2000, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 8 Υπουργεία, 3 Γενικές Γραμματείες, το γραφείο Πρωθυπουργού και άλλοι εμπλεκόμενοι Πολιτειακοί φορείς. ( αρ. Φ.Ε.Κ. 24 18/ 1/2000).
Αυτό αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από την Ελληνική Πολιτεία, αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι πριν από λίγα μόλις χρόνια, ο ένας δεν γνώριζε τίποτε απολύτως για το τι υλοποιείται ή τι σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από τον άλλον, όταν ο «ένας» ή ο «άλλος» δεν ήταν φορείς άγνωστοι και άσχετοι μεταξύ τους, αλλά Υπουργεία, Οργανισμοί και Γραμματείες μίας Κυβέρνησης.
Ασφαλώς αυτό δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη και σίγουρα όχι επειδή απλώς το Δίκτυο ROM συστάθηκε και λειτουργούσε, αλλά διότι η λειτουργία του αυτή κινιόταν πάντα μέσα στα πλαίσια της διεκδίκησης λύσεων σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα χωρίς να λαϊκίζει και να δημαγωγεί, αλλά πάντα με σαφή, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Πολιτικό λόγο.
Σήμερα πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμβολή του Δικτύου ROM και κατ΄ επέκταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια για οργάνωση και συντονισμό των Θεσμών, Φορέων και Υπηρεσιών, ήταν καθοριστικής σημασίας.
Μεγάλη είναι επίσης η συμβολή του Δικτύου στην ανάλυση και ανάδειξη του πολυσύνθετου και πολυδιάστατου του προβλήματος, που κατέληξαν στη διατύπωση της «ολιστικής θεώρησης» για την αντιμετώπισή του:
Ο κοινωνικός αποκλεισμός των Τσιγγάνων Ελλήνων Πολιτών είναι ένα χρονίζον, πολυσύνθετο, πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο - Εθνικής σημασίας - πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί την εφαρμογή μιας μακροχρόνιας, πολυσύνθετης, πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης Εθνικής πολιτικής.
Το Δίκτυο ROM συνέβαλλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση αυτής της αναγκαίας «εθνικής πολιτικής» αφού πολύ σύντομα (1999), σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Εθνικούς Ερευνητικούς Οργανισμούς, Ιδρύματα και άλλους ειδικούς συνεργάτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιούργησε «ειδικές θεματικές επιτροπές» για κάθε έναν από τους άξονες, τομείς ή πυλώνες που συνθέτουν, συντηρούν αλλά και αναπαράγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό:

Οικιστικό – Εκπαίδευση – Απασχόληση – Αστικοδημοτικά – Υγεία.
(Αναλυτικά, βλ. στη θεματική: «ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ROM»

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις (ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ROM) που προέκυψαν από τη λειτουργία αυτών των επιτροπών αλλά και των πολλών θεματικών συνεδρίων που διοργάνωσε το Δίκτυο ROM, κατατέθηκαν στην Κεντρική Διοίκηση και αποτέλεσαν τον «κορμό» για το «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ (Ο.Π.Δ.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ» που εξαγγέλθηκε στις 17 Μαΐου 2001 από την Ελληνική Πολιτεία, στην έναρξη του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το Δίκτυο ROM στις 17,18 και 19 Μαίου 2001 στην Αθήνα.
Στο Ο.Π.Δ. περιγράφονται αναλυτικά μέτρα και δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα, για κάθε παρέμβαση σε κάθε περιοχή για κάθε ενότητα.
Ουσιαστικά είναι το εργαλείο λύσης του προβλήματος του κοινωνικού αποκλεισμού των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Το Δίκτυο ROM δεν είναι ένας ακόμη φορέας - πεδίο εφαρμογής πολιτικών σκοπιμοτήτων και μικροπολιτικών συμφερόντων.
Είναι ο φορέας που εκφράζοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπηρετώντας τις Αρχές που τη διαπερνούν, αγωνίζεται να υπηρετήσει το αυτονόητο, που είναι και η πεμπτουσία του καθήκοντος της 
 Πολιτικής: RomNet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου