Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Πανελλήνια Ένωση Ελληνίδων ΡΟΜΑ

Πανελλήνια Ένωση Ελληνίδων ΡΟΜΑ
«Η Στήριξη της Γυναίκας»
«Στην κοινότητα μας μια γυναίκα δυσκολεύεται να απευθυνθεί για τα προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά ή πάσης φύσεως προβλήματα της σε συλλόγους που κυριαρχούνται από τους άνδρες ομόφυλους μας.
Η αναγκαιότητα αυτή μας οδήγησε στην ίδρυση ενός συλλόγου ΡΟΜΑ γυναικών που το πεδίο δράσης της θα αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες ΡΟΜΑ.
Μετά από 4 χρόνια δράσης, χαιρόμαστε που έχουμε καθιερωθεί στη συνείδηση της κοινότητας μας, ως αξιόπιστες και δραστήριες ξεπερνώντας σταδιακά τις προκαταλήψεις λόγω φύλου.
Στοχεύουμε το παράδειγμα μας να ακολουθήσουν και οι νέες γυναίκες της κοινότητας μας.»
Αγγελοπούλου Μαριάννα, Πρόεδρος του Συλλόγου

Η Πανελλήνια Ένωση Ελληνίδων ΡΟΜΑ «Η Στήριξη της Γυναίκας», μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 2002 μετά από πρωτοβουλία 10 γυναικών όπου σήμερα αριθμεί 1.100 εγγεγραμμένα μέλη.

Ο σύλλογος μας υλοποιεί δράσεις οι οποίες εξυπηρετούν τους παρακάτω σκοπούς:
 Σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών.
 Υλική και ηθική στήριξη σε αναξιοπαθούντες ομόφυλους μας.
 Επικοινωνία και ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των μελών του συλλόγου.
 Διατήρηση και διάδοση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της φυλής μας.
 Περιορισμός του αναλφαβητισμού στις ενήλικες γυναίκες.
 Προστασία των νέων από τη χρήση τοξικών ουσιών.
 Φροντίδα του περιβάλλοντος διαβίωσης.
 Προβολή της θετικής εικόνας των ΡΟΜΑ.

Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
 Οργάνωση παιδικών κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι (Άγιος Ανδρέας) και στην Κερατέα. Καταφέραμε να καθιερώσουμε το θεσμό των παιδικών κατασκηνώσεων στην τσιγγάνικη κοινότητα με θερμή αποδοχή τόσο από τους γονείς όσο και από τους ίδιους τους ωφελούμενους, δηλ. τα παιδιά.
 Κινητοποίηση ενηλίκων 18-45 ετών για εγγραφή τους στο Σχολείο 2ης Ευκαιρίας.
 Κατ’οίκον επισκέψεις ενημερώνοντας τους γονείς για την ανάγκη εμβολιασμού και ιατρικών εξετάσεων των παιδιών τους.
 Μεταφορά παιδιών και ηλικιωμένων σε νοσηλευτικά ιδρύματα όποτε προέκυπτε ανάγκη .
 Ενημέρωση της κοινότητας για την ανάγκη έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας και διεκπεραίωση από τα μέλη του Συλλόγου μας, όπου αδυνατούσαν οι ίδιοι να αναλάβουν τις υποθέσεις τους λόγω του αναλφαβητισμού τους.
 Εγγραφή παιδιών και ενηλίκων στα μητρώα του Ληξιαρχείου Αθηνών και στους Δήμους όπου διαμένουν.
 Ενημέρωση της κοινότητας για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους.
 Αγωγή κοινότητας και παροχή πληροφοριών για θέματα που απασχολούν την νεολαία όπως τα ναρκωτικά, η αντισύλληψη, η ψυχική υγεία κ.λ.π. σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και το Κέντρο Ημέρας Ζεφυρίου-Μενιδίου της ΑμΚΕ ΚΛΙΜΑΚΑ.
 Κινητοποίηση της κοινότητας για παρακολούθηση επιδοτούμενων προγραμμάτων εργασιακής κατάρτισης ή γνωστικών δεξιοτήτων σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.). Η δράση μας αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
 Συμμετοχή στην επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου Εσωτερικών για τα στεγαστικά δάνεια των Τσιγγάνων και υποστήριξη των ενδιαφερομένων κατά την κατάθεση της αίτησης τους.
 Παρεμβάσεις στους Δήμους για την καθαριότητα των περιοχών Ζεφυρίου και Μενιδίου.
 Συνδιοργάνωση με την ΑμΚΕ ΚΛΙΜΑΚΑ εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.
 Συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας της ΑμΚΕ ΚΛΙΜΑΚΑ.
 Συμμετέχων Εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Equal «Φυλών Ένωσις –Ολοκληρωμένη Υποστήριξη και Παρέμβαση Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας υπέρ των Ελλήνων Τσιγγάνων» από το 2005 που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας, μένω Αγία Βαρβάρα, είμαι μπαλαμός, όχι Χρυσαυγίτης όμως. Ο μέσος Ρομ δεν έχει ανεπτυγμένο τον anterior cingulate cortex (προζωνιαίο φλοιό, προπροσαγώγιος φλοιός) και φέρεται ανάλογα. Κόρνες, βρισιές, χαζομάρες μπροστά σε ηλικιωμένους και τα γνωστά. Δεν μιλώ για γενοκτονία ή ανωμαλίες της Χρυσής Αυγής. Λίγο πιο ομαλά πάρτε το. Να δώσουμε έμφαση και στην συμπεριφορά. Να τα χέσω τα σχολεία αν δεν κοιτάξουμε την συμπεριφορά. Εμένα πες με βλάκα και ναζί, και δείρε με. Πες με και κακό άνθρωπο. Δεν έγινε και τίποτα. Το παιδί σου όμως δεν είναι μοσχάρι να λιάζεται συνέχεια στον δρόμο. Αν είσαι χύμα, θα γίνει κι αυτό χύμα. Η ζωή είναι σκληρή αν είσαι χύμα, και δεν σου φταίνε οι άλλοι. Είναι καλό να σου φταίνε πάντα οι άλλοι. Μερικοί ψάχνουν άλλους για να βρίζουν, ενώ άλλοι σταδιακά αυτοβελτιώνονται. Διάλεξε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή