Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ρ. 30/4/2009 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ 2010

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Ρομ (Π.Ο.Σ.Ε.Ρ.), ιδρύθηκε το 1998, εκπροσωπώντας τους τσιγγάνους της χώρας μας και στοχεύει όχι μόνο στη διαχείριση των αιτημάτων και προβλημάτων του τσιγγάνικου πληθυσμού, αλλά και στην προώθηση ενταξιακών και αναπτυξιακών πολιτικών.
Το 2010 – Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού μπορεί να υποστηρίξει ένα αξιόλογο πλαίσιο αναφοράς των πολύμορφων διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν οι Έλληνες τσιγγάνοι.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εθνικές κυβερνήσεις καθώς και η χώρα μας έχουν αντίληψη του προβλήματος των Ρομ και έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση εθνικών πολιτικών για την αντιμετώπισή του – την ομαλή ενσωμάτωση των Ελλήνων Ρομ στην κοινωνικοοικονομική ζωή - οι υφιστάμενες δυσχέρειες και το μέγεθός τους καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για μία συνολική και συντονισμένη παρέμβαση.
Είναι προαπαιτούμενο, λοιπόν, οι δράσεις και οι στρατηγικές που απευθύνονται στους Έλληνες Ρομ να λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όσο το δυνατόν περισσότερους Ρομ, μέσω των εκλεγμένων οργάνων τους αλλά και των φορέων που δραστηριοποιούνται στην κοινότητα των Ρομ.
Σε οποιαδήποτε πολιτική υιοθετηθεί για τους Ρομ πάντα θα υπάρχουν δύο θεμελιώδη και αλληλοσύνδετα ζητήματα. Το πρώτο αφορά την αναγνώριση του πολιτισμού, της γλώσσας και του τρόπου ζωής, και το δεύτερο τη διασφάλιση της πλήρους νομικής προστασίας των δικαιωμάτων των Ρομ ως ομάδας και ως ατόμων. Η σημερινή περίοδος είναι μεταβατική και χαρακτηρίζεται πολλές φορές από αναποφασιστικότητα στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Συνολικά, όμως, η γενική κατεύθυνση είναι θετική και δείχνει ότι ανοίγεται ο δρόμος σε νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Βέβαια, έχουν πολλά ακόμα να γίνουν ώστε να επιτευχθεί και να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Ρομ. Αυτό που εμείς θέλουμε και υποστηρίζουμε είναι να ανατεθούν περισσότερες ευθύνες και πρωτοβουλίες στις κοινότητες των Ρομ και συγχρόνως να διατηρηθούν και να επεκταθούν οι δυνατοί δεσμοί συνεργασίας μεταξύ Ρομά και μη.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας αναμένοντας τη συμμετοχή της ΠΟ.Σ.Ε.Ρ. στη διαβούλευση για το Εθνικό Πρόγραμμα, όπου θεωρούμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να εκθέσουμε άμεσα τις απόψεις και προτάσεις μας, οι οποίες είναι αποκύημα της εμπειρίας μας ως το βασικό όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου