Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ρομ

Misto Aviljan

Καλώς ήρθατε στο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Ρομά! Οι Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συμπολίτες μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία και στη συμμετοχή τους στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στην πολιτιστική ζωή και στη λήψη αποφάσεων.

(Mistoalen romalen ko romano web site so i si integralno kotor katar I Europsko Komisija. O Roma si integralno importantno kotor katar I Europakiri civilizacija . ` O Roma-buteder lendar si amare manusha so dzivdinena sine akate.E Europakiri buti ko prioriteto si te promovirinen i inkluzija taj i partcipacija e romenge ko bitna kotora e dzivdipaskere sar ki ekonomija, ko kulturikano dzivdipe, ko butikeribe em ki shansa te anen pere odluke).
Οι Ρομ στην Ευρώπη
  Στο πλαίσιο του παρόντος δικτυακού τόπου, και καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στα έγγραφα πολιτικών και σε συζητήσεις της ΕΕ, ο όρος «Ρομ» αναφέρεται σε διάφορες ομάδες ανθρώπων οι οποίοι αυτοπεριγράφονται χρησιμοποιώντας όρους όπως Ρομ, Αθίγγανοι, Πλανόδιοι, Μανούς, Ασκάλι, Σίντι, καθώς και άλλους όρους. Η χρήση του όρου Ρομ δεν έχει καμία πρόθεση να υποτιμήσει τη μεγάλη διαφορετικότητα μεταξύ των πολλών, διαφορετικών ομάδων των Ρομ και των συναφών κοινοτήτων ούτε έχει την πρόθεση να προαγάγει στερεότυπα.
 Για περισσότερα από χίλια χρόνια οι Ρομ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σήμερα οι Ρομ, με πληθυσμό που υπολογίζεται περίπου σε 10-12 εκατομμύρια, αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα στην Ευρώπη με μέλη σε όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι περισσότεροι Ρομ αποτελούν πολίτες της ΕΕ.
 Ωστόσο, η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται από συνεχείς διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό. Οι Ρομ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, της ανεργίας, των στερεότυπων και της προκατάληψης.
    Κοινή ευθύνη       Οι θεσμοί και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν από κοινού την ευθύνη να βελτιώσουν την κοινωνική ένταξη των Ρομ χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τις πολιτικές για τις οποίες διαθέτουν την αντίστοιχη αρμοδιότητα.
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των Ρομ, το οποίο βασίζεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην οδηγία 2000/43/EΚ για τη φυλετική ισότητα και στην οδηγία 2000/78/EΚ για την απαγόρευση των διακρίσεων στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να μεταφέρουν αυτές τις οδηγίες στις εθνικές τους νομοθεσίες
Η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης την ενθάρρυνση της χρήσης των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ από τα κράτη μέλη της με σκοπό τη στήριξη της ένταξης των Ρομ.
Η διαδικασία αυτή έχει την υποστήριξη του δικτύου EURoma που αποτελείται από εκπροσώπους μέχρι στιγμής 12 κρατών μελών, με σκοπό την προώθηση της χρήσης των Διαρθρωτικών Ταμείων, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών που στοχεύουν στους Ρομ και την προώθηση της κοινωνικής τους ένταξης.
  Τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση για την προώθηση της ένταξης των Ρομ. Ο παρών δικτυακός τόπος παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ακόλουθες πτυχές της εν λόγω δράσης:
  •   Πολιτικές και προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ που αφορούν την ένταξη των Ρομ (εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, καταπολέμηση των διακρίσεων, κοινωνική ένταξη κλπ…)
  •   Οι Ευρωπαϊκές Σύνοδοι Κορυφής για τους Ρομ
  •   Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την ένταξη των Ρομ
  •  Έρευνα και μελέτες
  • Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών 

http://ec.europa.eu/social/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου