Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και ίσες ευκαιρίες

Σχέδια και χρηματοδότηση

Η ένταξη των Ρομ αναπόσπαστο στοιχείο όλων των πολιτικών της Ένωσης
  Ακολουθώντας μία εποικοδομητική, πραγματιστική και χωρίς διακρίσεις προσέγγιση, πολλές πολιτικές της ΕΕ συμβάλλουν στην προώθηση της ένταξης των Ρομ (π.χ. πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, της υγείας, των συνθηκών διαβίωσης, των ευκαιριών απασχόλησης, της πολιτιστικής κατανόησης και της εκπαίδευσης για όλους).
  Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ένταξη των Ρομ είναι συγκεκριμένη αλλά όχι αποκλειστική: δεν διαχωρίζει παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στους Ρομ από ευρύτερες πρωτοβουλίες για πολιτικές. Για παράδειγμα το πρόγραμμα Νεολαία εν δράσει προωθεί τη συμμετοχή όλων των νέων, αλλά δίνει ιδιαίτερο βάρος για το 2009 και 2010 στην πρόσβαση των νέων που είναι μέλη κοινοτήτων των Ρομ.
    Χρηματοδότηση
Τα ζητήματα που αφορούν τους Ρομ περιλαμβάνονται σε όλες τις δραστηριότητες της ΕΕ. Συνεπώς, η ένταξη των Ρομ μπορεί να έχει τη στήριξη πολλών δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται από διάφορους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     Στις πηγές στήριξης της ΕΕ προς τους Ρομ περιλαμβάνονται:

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το οποίο στηρίζει τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασιακών συνθηκών των Ρομ, ιδίως μέσω των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων∙

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το οποίο στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικονομική αλλαγή, την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα και την εδαφική συνεργασία σε όλη την ΕΕ∙

Το Πρόγραμμα PROGRESS (καθώς και η εκστρατεία ενημέρωσης ‘Για την Πολυμορφία. Κατά των Διακρίσεων’), το οποίο χρηματοδοτεί δραστηριότητες ευαισθητοποίησης με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των Ρομ και στηρίζει τη δικτύωση των ΜΚΟ που αντιπροσωπεύουν τους Ρομ και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Λοιπές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σχετικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης, για παράδειγμα το

Πρόγραμμα διά βίου μάθησης

πρόγραμμα Νεολαία εν δράσει

Πρόγραμμα Πολιτισμός (2007-2013)

Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας

Πρόγραμμα κοινοτικής δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας (2003-2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου