Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Άρθρο για τα Ρομά στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης (ΠΗΓΗ: www.nooz.gr)

" Οι τσιγγάνοι σπουδάζουν!

ΑΘΗΝΑ 23/02/2010

Επέλεξαν να "σπάσουν" το κατεστημένο της φυλής τους που τούς ήθελε από πολύ μικρή ηλικία να παντρεύονται και να αποκτούν παιδιά. Ως άλλοι επαναστάτες, νέοι τσιγγάνοι από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να διεκδικήσουν αυτό που φαντάζει αυτονόητο για τους περισσότερους συνομήλικούς τους, το δικαίωμα στην γνώση.

Ρίχτηκαν με τα μούτρα στο διάβασμα και με τη βοήθεια ενισχυτικής διδασκαλίας, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές και σε τμήματα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Όσο για την… οικογένεια, την απέκτησαν λίγο αργότερα, μετά τα είκοσί τους χρόνια, σπουδάζοντας παράλληλα ή δουλεύοντας.   

Η 20χρονη τσιγγάνα, Γωγώ Καλπαζίδου, σπουδάζει, τα τελευταία τρία χρόνια, φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Λάτρευε από μικρή τα αρχαία και με τη στήριξη των γονιών της, οι οποίοι δεν την πίεσαν, όπως λέει, να παντρευτεί από πολύ μικρή ηλικία, έδωσε εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή της στο ΑΠΘ.   



"Στο Λύκειο, όλες οι φίλες μου είχαν ήδη παρατήσει το σχολείο, ήταν παντρεμένες και είχαν παιδιά! Εγώ, όμως, ήθελα να σπουδάσω, μού άρεσε το σχολείο και το συνέχισα, αν και στην τελευταία τάξη ήμασταν μόλις 10 μαθητές", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή φοιτήτρια, η οποία βλέπει να συντελείται σιγά-σιγά μια αλλαγή στους τσιγγάνους της περιοχής της.   

"Τα νέα παιδιά θέλουν πλέον να σπουδάσουν και ακόμα και οι ...πεθερές των κοριτσιών που είναι αρραβωνιασμένα, δεν έχουν αντίρρηση", σημειώνει χαρακτηριστικά. Αν και η ίδια είναι τώρα αρραβωνιασμένη και τριών μηνών έγκυος, δηλώνει αποφασισμένη να πάρει το πτυχίο της και να προσπαθήσει να βρει, στη συνέχεια, μια δουλειά.   

Προβλήματα στην εξεύρεση εργασίας έχει η ομόφυλή της, Ειρήνη Καραφυλλίδου, η οποία σπούδασε σε ΤΕΕ, βοηθός ιατρικών εργαστηρίων.   

"Μου άρεσε πολύ το διάβασμα και αφού τελείωσα τη σχολή, εργάστηκα στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ και 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αλλά τώρα δυσκολεύομαι να βρω δουλειά στον τομέα μου", εξηγεί η 25χρονη τσιγγάνα, που έχει αποκτήσει ήδη 3 παιδιά. Όπως σημειώνει, μάλιστα, ουδέποτε αντιμετώπισε ρατσισμό, είτε στη σχολή της είτε στα νοσοκομεία όπου εργάστηκε, ούσα, μάλιστα, έγκυος.   

Σύμφωνα με τη γραμματέα του Πανελλήνιου Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Δημιουργικού Συλλόγου Γυναικών Ρομ Δενδροποτάμου, Κατερίνα Μπεμπέ, στην περιοχή φαίνεται να αλλάζει η νοοτροπία των τσιγγάνων, που θέλει τα παιδιά να εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο.   

"Με τη στήριξη των γονιών τους, που έχουν πια πιο ''ανοιχτά μυαλά'', ήδη, περίπου 15 νέοι, σπουδάζουν και επιστρέφουν στον τόπο τους, εμπνέοντας έτσι και τους νεότερους", τονίζει χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα και την κόρη της Ελένη, η οποία σπουδάζει νοσηλευτική.   

Σημειώνεται ότι, στον Δενδροπόταμο ζουν περίπου 3.000 κάτοικοι, εκ των οποίων τα 2/3 είναι Έλληνες Ρομ και οι υπόλοιποι είναι Έλληνες μη Ρομ, ενώ υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό προσφύγων Πόντιων και Αλβανών. Ο Δενδροπόταμος θεωρείται μια γειτονιά υποβαθμισμένη, με οικογένειες πολύτεκνες, που στερούνται τα βασικά -στέγη, υγεία, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη- με μεγάλο ποσοστό ανεργίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έντονο είναι και το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών.   

Ο σύλλογος Γυναικών Ρομ ιδρύθηκε το 2002 για να εκπροσωπήσει τις άπορες οικογένειες Ρομ του Δενδροποτάμου, παρεμβαίνοντας στην τοπική κοινωνία με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αυτής."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου