Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στο Ζεφύρι - Αποτελέσματα του α’ μέρους των εκπαιδευτικών συναντήσεων

To Kέντρο Ημέρας Ζεφυρίου-Μενιδίου για τους ΡΟΜ, διοργάνωσε στις 19 Ιουλίου 2010, το α’ μέρος του Κύκλου Εκπαιδευτικών Συναντήσεων με θέμα «Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων».

Γονείς από την κοινότητα των Ρομ προσήλθαν με τα παιδιά τους και παρακολούθησαν την εισήγηση της Επιμελήτριας Α’ στο Παιδιατρικό Τμήμα του Ασκληπιείου Βούλας, της κας Όλγας Φιλίππου, με θέμα: «ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». 

Η κα Φιλίππου παρουσίασε παραστατικά και με αμεσότητα προς το ακροατήριο, τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά εντός κι εκτός σπιτιού, και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς για να αποτρέψουν ενδεχόμενο ατύχημα. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος και Επιστημονικός Υπεύθυνος της «ΚΛΙΜΑΚΑ» κος Κυριάκος Κατσαδώρος, η κα Ζωή Σούρδη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για τους Ρομ, ο κος Άρης Βιόλατζης, Επιστημονικός συνεργάτης της «ΚΛΙΜΑΚΑ» και μέλος του Δ.Σ. του «Ε.Δι.Π.Α.Β» (Ελληνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων και Βίας).
ο κος Αντώνης Τσακίρης, Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Τσιγγάνων «Φιλική Εταιρεία», στα γραφεία του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Ακόμη, στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος τησ «Π.Ο.Σ.Ε.Ρ.» (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ρομ) κος Ευθύμιος Δημητρίου και η Πρόεδρος του Σωματείου «ΑΙΘΡΑ» κα Μαρία Κακαβογιάννη.
Η εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ –που προετοίμασε το catering του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.  3ου Tο.Ψ.Y Ν. Αττικής «Κλίμαξ Plus» και – παραδοσιακά- με τσιγγάνικη μουσική και χορό.
Την αναγκαιότητα των εκπαιδευτικών συναντήσεων με θέμα τα παιδικά ατυχήματα ανέδειξε το υψηλό ποσοστό παιδικών ατυχημάτων που καταγράφεται σε κοινότητες Ρομ και που ενίοτε κοστίζουν ζωές. Στόχος είναι η  πρόληψη όλων αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων οι οποίες μπορούν να αποτραπούν, εφ’ όσον οι γονείς ευαισθητοποιηθούν και ενημερωθούν για τους κινδύνους και τα μέτρα προστασίας των παιδιών τους.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Αναδημοσίευση άρθρου από την Καθημερινή, 29/9/2010: Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά

Στις 20 Οκτωβρίου, μεγάλος αριθμός μελών του Συμβ. Ευρώπης επιλαμβάνεται "του ζητήματος των Ρομά σε όλη την Ευρώπη".

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προσκάλεσε, σήμερα, 47 κράτη-μέλη του, την ΕΕ συνολικά, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις, να πραγματοποιήσουν σύνοδο στο Στρασβούργο για «το ζήτημα των όρων διαβίωσης των Ρομά, που μένουν σε όλη την Ευρώπη», από της 20ης Οκτωβρίου και μετά.
Ο γγ του πανευρωπαϊκού αυτού θεσμού, ο Νορβηγός θόρμπιερν Γιάγκλαντ, αλλά και ο πρόεδρος της υπουργικής του Επιτροπής, ο Αντόνιο Μιλισόσκι (ΠΓΔΜ), έκαναν σήμερα πράξη αυτήν την πρόσκληση, ζητώντας την «από κοινού αναζήτηση συγκεκριμένων, απτών, βιώσιμων τρόπων βελτίωσης της καθημερινής ζωής των Ρομά, σε όλη την Ευρώπη».
«Πρέπει σε επίπεδο ΕΕ και κάθε κράτους μέλους της, σε επίπεδο κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης να γίνουν άμεσα συντονισμένες προσπάθειες για να βελτιωθεί, μέσω δράσεων, καθημερινά και βιώσιμα η ζωή των Ρομά όλης της Ευρώπης, η κοινωνικό-οικονομική τους ένταξη, να γίνει η κατάρτιση ενός Χάρτη με τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματά τους «, προστίθεται επίσης στο ανακοινωθέν του πανευρωπαϊκού θεσμού.
«Η περιθωριοποίηση των Ρομά και τα παρεπόμενά της προβλήματα, σε καμία περίπτωση δεν αφορά μόνον μία χώρα», υπογράμμισε ειδικά ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ζήτησε επίσης «συλλογικές και διεθνείς προδιαγραφές» για τους Ρομά.
-Η ιδέα σύγκλησης αυτής της συνόδου, «σε ένα επίπεδο υψηλόβαθμο», πρωτορίχτηκε στο τραπέζι την 15η τρέχοντος μηνός, σημειώνουν τέλος καλά πληροφορημένες πηγές στο Στρασβούργο.